Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

martin5.3

13. 7. 2010 14:33
Japonsko

Japonsko mělo takto velký dluh již před cca 15-20ti lety a stále se nesložilo, čím to asi je?

0 0
možnosti

Linde CZ

13. 7. 2010 13:36
No tak Japonsko ma jednak 200% HDP pohledavek...

..narozdil od nas co mame jenom dluhy. A druhak je pro investory urcujici uziti dluhu. Kdo si pujcuje na bezny provoz ma vzdycky horsi rating nez ten kdo si pujci stejne penize na jednorazovou akci typu reforma, valka, vykopani pruplavy, vesmirny program, atd. Proto muzeme Japonsku nebo Americe rating zavidet ;-)

0 0
možnosti

rezjirrezjir

13. 7. 2010 13:30
Se divím, že se divíte

máte-li nějaké úspory v bance, spořitelně, jste to vy, kdo je věřitelem možná všech vámi uváděných států dohromady. To vy jste tím mocným.

0 0
možnosti

a-b-c-d

13. 7. 2010 13:54
Re: Se divím, že se divíte

málem jsem zpychnul a dal Vám za pravdu - ale jsemť právě nemocným, necítím se být mocným a to mě přimělo váhat :-)

váhám laicky, to přiznávám, ale aby tomu tak mohlo být, muselo by mezi lidmi být všechny ty násobky HDP - plus to, co skutečně obíhá, co lidé (a firmy) používají .. a pokud by tomu tak bylo (jako, že možná je), tak je má pýcha, že já jsem tím mocným, hned zase pryč a vracím se zpátky k dokumentu, který vysvětluje, jak je možné, že se mezi lidmi točí jen čísla, miliardy, biliony, která nic neznamenají - než to, že jimi "ten kdosi" může světovou ekonomiku vařit podle svých receptů...  

0 0
možnosti

jardahorak

13. 7. 2010 12:11
Vsichni ne...

Staci se oprostit od optiky, ze stat je nad vsim, ze je neco specialniho, se svymi zakony fungovani. Zkuste se na staty podivat jen jako na dalsi z firem. Komu dluzi zadluzene firmy? Bankam, soukromym investorum... Stejne tak staty...

0 0
možnosti

a-b-c-d

13. 7. 2010 12:38
Re: Vsichni ne...

No, nevím. Je hezká myšlenka, že stát není něco nad, ale něco vedle nás, vedle firem a tak .. ale kdyby tomu tak bylo, kdyby stát nebyl něčím nad všemi, kdo se shodli, že něco NAD sebou mít chtějí, aby MEZI sebou měli jasno a řád, tak by - podle Vaší teorie, opravdu bylo jednoduše možné stát vydírat, ovládnout, koupit - a stačily by k tomu jen peníze.

Jak jednoduché .. a možná i pravdivé :-)

0 0
možnosti

x.time

13. 7. 2010 11:54
to je jednoduche

cast dluhu jsou statni dluhopisi ale to je male procento a jinak je to od soukromych subjektu prevazne zahranicni banky .... a btw je spousta zemi bez dluhu napriklad kupodivu Kuvajt

0 0
možnosti

a-b-c-d

13. 7. 2010 12:25
Re: to je jednoduche

co to je "zahraniční banka"? má v zahraničí největší budovu? nebo největšího vlastníka? nebo vlastníka toho nejvvětšího vlastníka?

ale ano, je to od soukromých subjektů - jen mi ale nejde do hlavy, jak je možné, aby stát, který určuje pravidla a vlastně za "svoje" peníze sám (sebou) ručí, si musel "svoje" peníze půjčovat - ty peníze a ten stát přece "jedno jsou" - nebo ne? Ne, dokud byly kryté něčím jiným než samotným státem.

Ale peníze jsou jen papír. Teoreticky není vůbec podstatné, jestli něco stojí deset nebo milion peněz - dokud se neobjeví "kdosi" s neomezenými zdroji a možnostmi peníze z trhu ubrat a pak skoupit půl světa za desetinu ceny, a pak je zase přidat, a nakoupené desetkrát (nebo stokrát dráž) prodat .. a pak jsou (pro ně) peníze skutečně jen papíry .. a o tom je ten příspěvek...

0 0
možnosti

Pavel Pátek

13. 7. 2010 11:32
Správný postřeh.

Ano, správná otázka. Komu kdo dluží, když dluží všichni? Kdyby dlužili všichni všem uvnitř kruhu, řešení by bylo nasnadě. Postupné kroky vzájemných zápočtů. Jenže tomu tak ale není. Takže, sakra, komu? Je to jednoduché, jako facka. Hybridům bankovních kartelů a vlád po celém světě. Skutečnost je prostě taková, že několik nejbohatších rodin má v hrsti celou globální ekonomiku, ať si o tom myslí, kdo chce, co chce. Zbývá odstranit už jenom několik nepříjemných překážek. A nebude to až tak dlouho trvat. Otázkou je, zda si o tom budeme moci pokecat na blogu.

0 0
možnosti
  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 863x
hodný protiva