Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

lekce třetí - Učitelé děti nezvládnou, psycholog ano

Týdeník Týden píše 10. února 2010 o tom, že učitelé děti nezvládají, šíří se nekázeň a poruchy učení, a že tedy školy lační po pomoci psychologů, takto:

Řady školních psychologů se rozrůstají. Zatímco ještě před šesti let jich bylo jako šafránu, dnes se po školních chodbách pohybuje více než stovka odborníků. Roste i poptávka po speciálních pedagozích. Proč?

Obrázek první: student se krčí pod lavicí. Na krku mu sedí spolužák a dusí ho. "Nechte toho," křičí bezradně učitelka. Od dětí se dočká jen nadávek. Podobných scének, které si žáci natočili na mobilní telefony, je plný server YouTube. Nahrávky kolují po celém internetu a ukazují, jak se žáci ke kantorům chovají: stále agresivněji. A učitelé si s tím nevědí rady.

"Právě tomuto by měli sloužit školní psychologové. Díky nim se daleko dříve a lépe odhalí problémy, které by mohly v budoucnu přerůst učitelům přes hlavu. Působí jako prevence. Zamezí rizikovému chování, jako jsou agresivita, šikana a drogy," popisuje důvody, proč mít psychologa ve škole, Ivana Slavíková z Institutu pedagogicko-psychologického poradenství.1

 

Tady čtu, že učitelka smí žáka, který týrá svého kamaráda, jedině napomenout. A má to, raději, udělat tichým hlasem, aby se žák nepolekal, nebo aby ji nenapadl. To je v pořádku; škola ani učitel tu nejsou od toho, aby žáky lekali, nebo aby se s nimi prali; jsou starší, mají mít rozum. To už jsem nevyčetl, to, myslím, ze psaného plynně vyplývá.

O rodičích tu zmínka chybí. Možná nechybí, rodič prostě není v systému uvažován. Rodiče tu zřejmě nejsou od toho, aby nějak zasahovali do zdravého vývoje svých dětí; rodiče jsou na to, aby dětem plnili přání a nebyli na ně hrubí. Nebo – hlavně - aby je dobře zajistili; aby měli dvě nebo tři zaměstnání, nebo jedno, ale na celý den včetně víkendů, a nosili domů tolik peněz, aby se dítě necítilo ošizené. Jinak by soud, nebo paní Baudyšová, mohli zasáhnout a poslat dítě za lepším. Cosi jako výchovu, to by asi nezvládli. Nemají na to školy ani školení, čas jim také chybí – ti prostě jako by v systému nebyli.

 

Takže bezradná učitelka bezradně (a tiše) křičí, rodiče jakoby nejsou – ale problém tu je. Mnoho studií a rozborů a poučných brožur už vzniklo – ale problém je tu stále. A sílí, zdá se. Dřív se žáci šikanovali stranou, dnes už jim nevadí ani zevlující učitelka za zády – pokud tedy nekřičí moc nahlas. Kvílející učitelka jim vadí. A někdy jí to dají najevo. Takhle „poučená“ učitelka si pak nechá ošetřit rány a pár dnů nebo týdnů si doma odpočine. Ovšem jednou se musí vrátit – a pokud je divná a neumí nekřičet, jestliže si před ní „děti“ hrají na násilníky, má smůlu – a problémy. S dětmi, s jejich rodiči, s vedením školy a s dětskými psychology a ministerskými úředníky a možná i s Policií, to pokud zasáhne; a nebo sama se sebou a svým svědomím, pokud nezasáhne. Takže má dvě možnosti, buď se zblázní dřív, a nebo později.

Učitel to mívá lepší, ten může zakřičet a nemusí se bát, že dostane přes hubu. Většinou. Žákům křik učitele, který je chlípně okukuje při jejich hrách, sice také vadí, ale nechají ho být. Pokud je silnější. Učitel chvíli kouká – a jde pryč. Připadal by si trapně, být tak vlezle dotěrný a narušovat soukromí jejich her. Zasáhnout totiž také nesmí, a křičet moc nahlas vlastně také ne; mohli by ho obvinit, že ohrožuje zdravý psychický vývoj těch dětí.

 

Základní myšlenka je, zdá se, tedy ta, že děti mají právo si „hrát“ a učitelé mají právo si o tom myslet své. A mohou o svých dojmech a pocitech sepisovat slohová cvičení do žákovských knížek a jiných sešitků a bloků. Rodiče nejsou. To jsme si vysvětlili; ti jsou v práci a vydělávají dětem na lepší mobily, aby si svoje hrátky mohly dokonaleji natočit.

 

Jenže někteří rodiče si naivně myslí, že k tomu mohou něco říct. Některým rodičům vadí, že jejich dítě dostalo ve školních dětských hrách špatnou roli, a stěžují si, že se jejich dítě bojí do školy chodit, nebo že se z ní vrací špinavé a zbité. To by i stát mohl chápat – jak může takový rodič spořádaně a zodpovědně vydělávat peníze, když trpí tím, že jeho dítě trpí? Možná časem přijde nějaký papír, že do toho rodičům nic není – ale zatím, snad, takový papír neexistuje, a rodič ještě smí se svým dítětem soucítit; i přesto, že své dítě má jen biologicky, a nemá na něj žádný papír od soudu.

 

Některým učitelům vadí, že to těm rodičům vadí.

Jiní učitelé to chápou a přiznají, že je to pravda – a že je to problém. A někdy, pokud se sejdou dva správně vychovaní jedinci, rodič a pedagog, sepíší spolu nové slohové cvičení o tom, co jim vadí, a někam je pošlou. Někam, kde si to možná přečtou, někdy, a napíší nic neříkající odpověď plnou vzletných slov. Slova se tak množí, psaná i mluvená – avšak problém zůstává – a roste a kypí a nabývá na síle. A učitelé si nevědí rady, čteme v článku. Rodiče, pokud jsou a pokud o problému vědí, jsou ignorováni a nebo jsou také bezradní a bezmocní.

 

Takže?

Je tu řešení, čteme v článku – na školních chodbách se objeví psycholog!

Jistě. Učitel s dětmi může mluvit, zatím smí použít i takzvaného zvýšeného hlasu, dokud mu děti nezaklapnou víko - jenže nemá patřičné školy a školení a kurzy, aby dětem dokázal vysvětlit, že mlátit kamaráda je ošklivé a že se to nedělá, fuj. Kdežto psycholog správné školy i školení a kurzy, ten to jistě dokáže.

A musí to dokázat dřív, než učitelům problém v budoucnu přeroste přes hlavu, píše se v článku. Což je pozitivní zjištění. Učitelka bezradně pokřikující na žáky, kteří jiného týrají, nemá pocit, že jí problém přerostl přes hlavu. Zvládnout ho sice neumí, ale sebevědomí jí ve škole vybudovali mohutné. Jí, a samozřejmě i všem jejím stejně bezradným kolegům, kterým prý dosud problém nepřerostl přes hlavu.

 

Dřív, když ještě rodiče byli v systému a učitelé se žáků nebáli, tak zmetka, se kterým byly problémy, odvedli k psychologovi.

Dnes, když zmetek už není zmetek ale problémový žák, nebo žák s jinou strukturou hodnot, a když takhle jiných žáků je ve třídě čím dál víc, se tedy psycholog odvede k žákům. Nic se tím sice neušetří, naopak, ani to nebude jednodušší, naopak, ale působí to jako prevence, píše se v článku.

Zřejmě ten problémový žák, archaickou češtinou zmetek, přijde preventivně za psychologem – nemá to daleko a to je ta výhoda – aby se ho zeptal, proč je takový hajzl a parchant. On může; problémoví žáci archaický slovník ještě používají. Psycholog mu udělá školení a problémový parchant od té chvíle začne mluvit spisovně, bude nosit kravatu a čůrat do mušle a nikoli na zeď, jako to dělal předtím. Nebo mu, psychologovi, preventivně pomaže kliku lejnem. Aby se vyjasnilo, kdo je tu pán. A psycholog kliku každé ráno umyje a bude každé ráno takovým zmetkům, kteří dobře vědí, že proti nim nemá žádné páky, trpělivě pořád dokola vysvětlovat, že to je fuj.

 

Věříte tomu?

Proč byste neměli věřit??? Možné to je.

Možné prý je i projít zdí; jen pravděpodobnost je dosti malá. Ale možné to je – tak proč by nemělo být možné, aby člověk se správnými školami a školeními a kursy naučil děti procházet zdí, vlastně vysvětlil chovat se slušně. Doma jim to nevysvětlili, ve škole jim to nevysvětlili, tak proč to nezkusit?

No, a když za pár let zjistíme, že ani dobře školený psycholog neumí projít zdí, můžeme do škol poslat klauna. A potom zase někoho jiného – času dost, dokud nám ten problém nepřeroste přes hlavu. (Co by se ale muselo dít, abychom si to přiznali???)

 

Ale dosti znevažování čísi hlouposti. Psycholog ve škole opravdu může mít smysl – aby pomohl dětem, které ve školních hrách dostávají špatnou roli. Ti za ním možná opravdu sami přijdou, ti ho možná opravdu budou poslouchat a budou se snažit jeho radami řídit.

Je tohle ale vážně cílem?

Skutečně chceme oběti psychologicky proškolit, aby se naučily týrání snášet – a agresory budeme dál hájit a pečovat o jejich dětská práva?

 

Nebo jsem četl špatně a tohle článek neříká???

 


1Rodriguez, Veronika, Školy lační po psycholozích. Učitelé děti nezvládají, Týden.cz, [on line] Praha : MEDIACOP, s. r. o., 10.2.2010 [cit. 8.6.2010] dostupný na <http://www.tyden.cz/rubriky/domaci/skolstvi>

Autor: Petr Scheuer | sobota 19.6.2010 12:55 | karma článku: 17,55 | přečteno: 842x
  • Další články autora

Petr Scheuer

My máme ČOI - Ó, my se máme

Obraty e-shopů masivně rostou, tedy v nich lidé nakupují čím dál víc. Česká obchodí inspekce ovšem nedávno na svém webu přinesla informaci, že „v roce 2012 zkontrolovala na 1200 takových obchodů a porušení povinností zjistila u 82% z nich“. Dokonce jde o porušení důležitých povinností, doplním. Že by tedy 82% internetových obchodů provozovali podnikatelé v podvodnictví??? Nebo je to maličko jinak? Posuďte sami:

28.2.2013 v 10:24 | Karma: 10,00 | Přečteno: 474x | Diskuse| Ostatní

Petr Scheuer

Mluvící trička

Teď nevím, jestli tenhle blog je nářkem, stížností, reklamou a nebo opravdu jen píšu a předvádím, co mám na srdci a v hlavě. Myslím, že pravdě nejblíž je to poslední - a právě k tomu blogy jsou, ne?

14.10.2011 v 18:49 | Karma: 8,00 | Přečteno: 603x | Diskuse| Ostatní

Petr Scheuer

Pane Hassane, gratuluji Vám k novému fanklubu!

Přečetl jsem si příspěvek Víta Hassana adresovaný panu Okamurovi, a protože mi přišel nepovedený, reagoval jsem. Okamžitě po odeslání, aniž by to kdokoli mohl číst, jsem však dostal hlášku:

13.6.2011 v 15:37 | Karma: 15,43 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ostatní

Petr Scheuer

Co nám řekla paní Havránková

V roce 1994 se paní Ludmila Havránková dozvěděla, že přes její pozemky, které dva roky předtím dostala v restituci, má vést dálnice. Nabídla státu směnu pozemků, aby mohla dál hospodařit, jenže úředníci nereagovali a pak hrozili vyvlastněním. V červnu 2011 paní Ludmila Havránková pozemky státu prodala. A co bylo mezi tím???

10.6.2011 v 10:57 | Karma: 20,24 | Přečteno: 1354x | Diskuse| Ostatní

Petr Scheuer

Věci veřejné

Nevím, jak komu jinému, ale mně má zkušenost radí pochybovat o tom, co čtu v novinách. Dokonce bych řekl, že pochybovat je nepřesné, že přesnější by bylo vidět to opačně: Co se chválí, tomu nevěř; co se haní, s tím se dobře seznam...

19.5.2011 v 10:58 | Karma: 16,78 | Přečteno: 721x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 863x
hodný protiva