Umíte číst noviny?

Hloupá otázka? Ne tak, jak by se mohlo zdát. Hloupá otázka by zněla: Umíte číst? Taková otázka by byla hloupá, protože na ni – položenou písemně – není možné odpovědět jinak než „ano“. A otázka, na kterou je jediná odpověď, je hloupá. Úvodní otázka je však, myslím, docela rozumná. Číst, znát písmenka a skládat slova a věty totiž nestačí. Abyste novinám rozuměli, potřebujete navíc pochopit nejen, co tím autor chtěl říct, jakého bulíka vám chtěl pověsit na nos – ale především, co tím opravdu řekl, jak to řekl, proč to řekl, proč vás tahá za nos a tak dále...

Není to tak hloupá ani chytrá otázka, jak by se mohlo zdát. Ale jasu není nikdy dost, tedy přidám zjasňující a zjednodušující příklad toho, co jsem řekl i chtěl říct.

A protože jsou muži hloupější a netrpělivější, začnu příkladem pro muže; nejprve pro ženaté muže:

Jistě už se ti, ženatý muži, někdy stalo, že ti manželka něco chtěla říct. A řekla to. Tedy přesněji, něco řekla. Nějaká slova a věty. Ty jsi poslouchal, to ženatí muži už dovedou, a snažil ses pochopit, proč to říká a co tím, proboha, chce říct.

A to je ono – ženatý muž ví, že tohle ve slovech ani větách nenajde, že tohle s nimi nemusí mít vůbec nic společného, že se to nad nimi může jen tak nějak vznášet, že jedno z těch slov, některé, možná může být skrytě těhotné jakousi myšlenkou, kterou však musíme sami přivést na svět a plácnout, aby zakřičela, nebo, v horším a složitějším případě ji musíme nejdřív sami oplodnit, pak urychleně odnosit a porodit a naučit mluvit – to všechno sami – a nakonec doufat, že se nám podařilo přivést na svět přesně to, co by vaše žena řekla sama. Kdyby věděla, co chce říct...

Srozumitelnější?

Ale tak složité čtení novin není. To vás mělo jen uvolnit a odlehčit, abyste na příštích stránkách zjišťovali, že vy – ženatí muži – řešíte v životě mnohem složitější a beznadějnější věci; skryté a nepoznatelné a přesto někdy drtivě zásadní.

Ve srovnání se čtením manželčiných myšlenek je čtení novin rozverná kratochvíle, zábava. Ale i to se musí umět! Protože kdo by četl noviny ledabyle, bez porozumění a s naivní důvěrou, musel by si za chvíli připadat jako idiot. A od toho noviny nejsou; noviny nechtějí, abyste si jako idiot připadali.

Ženatí muži tedy mohou další odstavce přeskočit a směle se vrhnout na první lekci. Svobodní muži a ženy všech druhů mohou skočit také, ale pokud zůstanou a pročtou si zjednodušující příklad určený jim, rozhodně neprohloupí. Rozhodně neprohloupí bych v tomto případě chápal tak, že rozhodně nebudou po přečtení hloupější než před ním. A to je, myslím, povzbudivé.

Takže budu pokračovat dvěma příklady pro ženy, abych se vyhnul nařčení, že muže zvýhodňuji.

Obvinění z rasové diskriminace se pokusím vyhnout tím, že pokud píšu muž, mám na mysli Roma a všechny ostatní jedince s chromozomem XY, pokud píšu žena, mám na mysli Romku a všechny ostatní osoby s chromozomálním vybavením XX. A pokud píšu člověk, mám na mysli Roma i Romku a všechny ostatní – nikoho nevyjímám, nikoho nezvýhodňuji, nikoho neopomíjím. Když napíšu blb, nebudu tím narážet na etnické, společenské, pohlavní ani jiné určení, budu tím myslet, že někdo je blb, protože se – podle všech mně známých příznaků – chová jako blb. Nic víc, nic méně.

A ještě jedno upřesnění: Nemyslím si, že Paroubek je blb, i když jsem v novinách mnohdy četl, že se tak chová. Ale k tomu víc v lekcích 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8.

Svobodné ženě, kterou jen pro zjednodušení budu nazývat děvčetem, bych se pokusil přiblížit, jak obtížné může být hledání myšlenkové jehly v kupce vysušených slov, na tomto příkladu:

Někde stojíte sama a chováte se vyzývavě; že se chováte vyzývavě znamená, že stojíte sama, nic víc dělat nemusíte – je to jen upřesnění, abyste věděla, jak vás vnímá mužské okolí. Tedy někde stojíte a jste provokativně oblečená; že jste provokativně oblečená znamená, že je vám vidět víc než ruce a obličej; pokud máte hezké oči, jste provokativně oblečená, i když jsou vám jen ony. To je, myslím, srozumitelné. Takže takhle provokativně oblečená někde vyzývavě stojíte – a vůbec se nedivíte, že k vám po delší nebo kratší době kdosi s mužským pohlavím přistoupí a osloví vás.

A teď to přijde. Muži nevrší slova tak snadno a samozřejmě jako ženy, takže se může stát, že k vám ten někdo přistoupí na pár metrů a osloví vás psím pohledem. Určitě to znáte, Mně moje žena popisovala, jak to vypadá, a hned jsem si vzpomněl; taky to umím. Odvážnější muž přistoupí až k vám, ti zběhlejší dokonce promluví – a protřelý svůdce vykoktá několik celých, víceméně souvislých vět. Vy si ho přitom prohlížíte a tváříte se, jako byste mu naslouchala. Ale neposloucháte, viďte. Proč taky. Vy se díváte, kam se on dívá, co dělá s rukama, jaké má boty a jestli nemá za nehty špínu, jestli mu neprosvítá pleš nebo břicho a tak podobně, to podle vašich osobních preferencí. I to je samozřejmé, že mám pravdu a nemusím dál nic vysvětlovat? Ať říká co říká, podstatné je, na co myslí, a jestli Vy myslíte na to samé. Pokud je tomu tak, vůbec nezáleží na jeho slovech – a pokud nemyslíte na to samé, také je úplně jedno, co říká. Ale to se ke vnímání novin zatím jen blížíme.

Horší je, když si myslíte, že on si na vás myslí a že vás chce. Celou, i s vaším akné a plombami v zubech. Nevylučuji to jako úplný nesmysl, ale stává se to zřídka. A tady už vidím styčnou plochu se čtením novin: Dokud je máte na ukrácení dlouhé chvíle, na zatopení nebo k použití na toaletě, funguje to. Jakmile si ale začnete myslet, že jim na vás záleží a že jim jde o vás, je tu problém.

S novinami ale mnohem menší než s klukem. Jistě; chlapa přece můžete jen těžko roztrhat a odložit na záchod, pokud vás zklame – kdežto noviny se bránit nebudou. A to je, myslím, povzbudivé.

Takže svobodná děvčata a ženatí muži jsou poučení a přeběhli k prvnímu cvičení, vybavím tedy zjednodušujícím příkladem vdané ženy. Tedy pokusím se o to. Vdané ženy totiž žádné rady ani zjednodušující příklady nepotřebují; vdané ženy vědí všechno nejlépe. Něco možná ne tak docela, úplně a dokonale, ale pro svou potřebu a potřebu svého života a potřebu svých blízkých si s tímhle věděním dokonale vystačí. Raději zdůrazním, že dokonale myslím bez ironie. Protágorás si myslel, že člověk je sám měřítkem a normou, mírou všech věcí. Vdaná žena si to nemyslí, vdaná žena to o sobě . Vdaná žena nečte noviny – a pokud ano, tak jen proto, aby kroutila hlavou, co tam řeší za hlouposti.

Ale zkusme si ji představit, jak v nějakém poblouznění usedne k novinám a začte se do nich. Umíte si to představit? Já ne – ale tvářím se, jako bych to uměl. Berme prostě jako reálnou možnost, že vdaná žena sedí a čte noviny. A dělá to víc než dvě, tři minuty! Mou radu nebude potřebovat ani potom, tak naivní nejsem – ale pokusím se ji upoutat přirovnám čtení novin k aktu tělesného splynutí muže a ženy. Ženatého muže a vdané ženy, aby to bylo k věci. Ne, že bych viděl cokoli společného, ale rád bych vzbudil zájem a podnítil zvídavost, proto takový příklad. Upřesním dále, že žena zůstává ženou a muž se stává novinami. Jednodušší by to bylo obráceně, protože nás, čtenáře mám za primitivy, kdežto noviny mám za rafinovaného manipulátora, ale pokusím se i toto nešťastné rozvržení použít.

Nechtěl jsem původně předstírat, že noviny s člověkem mají stejné úmysly jako vzrušený muž s nahou ženou, ale když už mě to napadlo, zamyslel jsem se nad tím – a řekl bych, že to vůbec není od věci. Vulgární pojmenování té činnosti by dokonce, myslím, vhodnost takového přirovnání k tomu, co s námi noviny chtějí dělat a dělají, jasně podpořilo. Jenže nemám jistotu, že to budete číst po desáté hodině večerní, a nechci mít problémy hned na začátku, tak tuhle milou sprosťárnu vypustím.

Jenže dětským slovníkem to přirovnání asi nejde využít. Nebo to neumím. Vdaná žena je problém. Pro manžela, pro sebe, pro přátele i ctitele, pro zaměstnavatele i pro mě. Přitom je v tom nevinně; ona jen chce být šťastná. Nebo aspoň spokojená. Aspoň občas, klidně jen dvakrát do týdne. No a – není. Místo kouzelného splynutí duší a těl jakoby jen občas zašuměly noviny a je po všem, konec. Ze začátku to vypadá slibně – ale pravda se nakonec ukáže taková, jaká je, měkká, beztvará – a jiná. Jako u novin. Jen s tím rozdílem, že u novin se pravda neukáže, tam ji musíte sami najít – a to je, myslím, povzbudivé, protože když už byste, coby vdaná žena, noviny četla, můžete si tu pravdu najít nebo domyslet sama takovou, jakou ji chcete mít.

A poslední, svobodní muži, na zjednodušující přirovnání rozhodně nečekali, protože svobodní muži jsou sami jednoduší a nezajímají je žádná přirovnání, ty zajímá jen cesta do nitra života; svobodný mládenec nemá trpělivost čekat, ten se žene sem a tam a tam a sem a pořád někam – dokud nepronikne nebo nenarazí, nebo obráceně, nebo obojí.

Takže budu předpokládat, že svobodní mládenci se vrhli k prvnímu cvičení jako první, aniž by se zdržovali čtením čehosi zjednodušujícího, když oni složitost vyhledávají a snaží se každé složitosti proniknout do nitra a překonat ji sami a naplnit ji svým pochopením, aby se vzápětí odebrali k jiné, nové složitosti – a tak znovu a znovu, pořád dál a dokola, s větším nebo menším úspěchem, ale s neutuchající touhou.

Někdy se ale někteří zastaví, zamyslí a zakroutí nad svým počínáním hlavou – a vtom jsem jim tu k dispozici já se svým zjednodušujícím přirovnáním čtení novin ke „čtení“ druhých lidí, společnosti a celého světa. Ti všichni tě, mladý svobodný muži, chtějí změnit, viď? Rodiče, prarodiče, sousedi, učitelé i šéfové, a samozřejmě i tvoje holka, i jiná tvoje holka a všechny tvoje holky, cos kdy měl a nebo budeš mít, i školník, vrátný i plavčík na koupališti tě chce změnit; přinejmenším oženit, abys mu tam kdesi nedělal bordel.

No, a s novinami je to podobné – takže pozor na ně! Ačkoli, noviny se na tebe přátelsky usmívají, i když z tebe vší silou dělají idiota – a to je vlastně povzbudivé...

Autor: Petr Scheuer | pátek 18.6.2010 23:29 | karma článku: 5,53 | přečteno: 325x
  • Další články autora

Petr Scheuer

My máme ČOI - Ó, my se máme

Obraty e-shopů masivně rostou, tedy v nich lidé nakupují čím dál víc. Česká obchodí inspekce ovšem nedávno na svém webu přinesla informaci, že „v roce 2012 zkontrolovala na 1200 takových obchodů a porušení povinností zjistila u 82% z nich“. Dokonce jde o porušení důležitých povinností, doplním. Že by tedy 82% internetových obchodů provozovali podnikatelé v podvodnictví??? Nebo je to maličko jinak? Posuďte sami:

28.2.2013 v 10:24 | Karma: 10,00 | Přečteno: 474x | Diskuse| Ostatní

Petr Scheuer

Mluvící trička

Teď nevím, jestli tenhle blog je nářkem, stížností, reklamou a nebo opravdu jen píšu a předvádím, co mám na srdci a v hlavě. Myslím, že pravdě nejblíž je to poslední - a právě k tomu blogy jsou, ne?

14.10.2011 v 18:49 | Karma: 8,00 | Přečteno: 603x | Diskuse| Ostatní

Petr Scheuer

Pane Hassane, gratuluji Vám k novému fanklubu!

Přečetl jsem si příspěvek Víta Hassana adresovaný panu Okamurovi, a protože mi přišel nepovedený, reagoval jsem. Okamžitě po odeslání, aniž by to kdokoli mohl číst, jsem však dostal hlášku:

13.6.2011 v 15:37 | Karma: 15,43 | Přečteno: 952x | Diskuse| Ostatní

Petr Scheuer

Co nám řekla paní Havránková

V roce 1994 se paní Ludmila Havránková dozvěděla, že přes její pozemky, které dva roky předtím dostala v restituci, má vést dálnice. Nabídla státu směnu pozemků, aby mohla dál hospodařit, jenže úředníci nereagovali a pak hrozili vyvlastněním. V červnu 2011 paní Ludmila Havránková pozemky státu prodala. A co bylo mezi tím???

10.6.2011 v 10:57 | Karma: 20,24 | Přečteno: 1354x | Diskuse| Ostatní

Petr Scheuer

Věci veřejné

Nevím, jak komu jinému, ale mně má zkušenost radí pochybovat o tom, co čtu v novinách. Dokonce bych řekl, že pochybovat je nepřesné, že přesnější by bylo vidět to opačně: Co se chválí, tomu nevěř; co se haní, s tím se dobře seznam...

19.5.2011 v 10:58 | Karma: 16,78 | Přečteno: 721x | Diskuse| Ostatní

Petr Scheuer

Může lidi soudit člověk

Otázka, PROČ by lidi mělo soudit něco jiného než člověk (a proč by to člověk dělat neměl), je na první pohled zdánlivě nesmyslná. (část práce o Myšlení člověka a "myšlení" stroje.)

2.5.2011 v 8:11 | Karma: 8,10 | Přečteno: 708x | Diskuse| Ostatní

Petr Scheuer

Představoval jsem si budoucnost

...tu svou, tedy stáří. Jak se s manželkou, pokud se neopustíme, odstěhujeme do chalupy v podhůří, kde je voda jen v pumpě na zahradě, elektřinu má jediná místnost a kamna jsou, myslím, také jen tam.

7.3.2011 v 12:41 | Karma: 16,18 | Přečteno: 920x | Diskuse| Ostatní

Petr Scheuer

sečtěme se jim tam všichni...

Sčítání lidu (asi) opravdu je nesmyslné, ale (zřejmě) se mu nevyhneme; co tedy spojit otravné s potřebným?

4.3.2011 v 12:02 | Karma: 11,05 | Přečteno: 924x | Diskuse| Ostatní

Petr Scheuer

O vyhrožování a vyhrožování

Pan Banga se rozčílil. Advokát, dodaný mu spřátelenou "romeou"za něj podal trestní oznámení na člověka, který mu nadával - a jednou mu napsal, že zná jeho ksicht a mohl by ho i s jeho synem zabít. A Policie? Policie toho člověka ani nezavřela, nemučila, ani nemusel za trest "obecně prospěšně" jezdit po práci uklízet náměstí v Novém Bydžově...

14.2.2011 v 15:03 | Karma: 30,80 | Přečteno: 1623x | Diskuse| Ostatní

Petr Scheuer

Nevíte někdo náhodou...

...jak je na tom teď "kauza Drobil"? Co se zjistilo novýho, co je při starým, co se dnes už vykládá jinak než se to vykládalo předtím, a co na co se zapomnělo...?

7.2.2011 v 12:01 | Karma: 18,70 | Přečteno: 940x | Diskuse| Ostatní

Petr Scheuer

Má pošta balíky doručovat nebo vozit?

Před nějakým časem se tu kdosi svěřil s tím, jak (příšerně) fungují přepravní společnosti. Pobavil - a vyrazili ho; možná i zažalovali, nevím - ale přidám jinou zajímavou zkušenost...

15.1.2011 v 12:28 | Karma: 20,88 | Přečteno: 1717x | Diskuse| Ostatní

Petr Scheuer

Rozeštvi a panuj

rozčiluje vás, provokuje a děsí, jak jsme štváni všichni proti všem, muži proti ženám, státní zaměstnanci proti soukromníkům, lékaři proti pacientům, mladí proti starým bábám a dědkům, studující proti pracujícím a tak dál - a všichni společně proti politikům, kterým se prý nedá věřit a nemá vůbec smysl se hnusnou politikou zabývat..?

10.12.2010 v 13:35 | Karma: 24,64 | Přečteno: 1284x | Diskuse| Politika

Petr Scheuer

Otevřený dopis

Vojenu Güttlerovi, soudci Ústavního soudu, aby věděl, že i kus hadru, za jaký mě má, by chtěl (a měl) být máchán v čisté vodě - a ne v tom hnoji, jakým je zdejší justice...

6.12.2010 v 10:25 | Karma: 13,98 | Přečteno: 1560x | Diskuse| Společnost

Petr Scheuer

Nový článek

Myslím, že to zná každý, kdo nežije jen současností, která není, protože čas nejde zastavit a chvíle, která je současností, se v okamžiku stává minulostí – a minulost už není. Není ani budoucnost; není, ale bude. Taková, jakou si dláždíme svou minulostí, která není.

15.9.2010 v 8:02 | Karma: 5,54 | Přečteno: 548x | Diskuse| Ostatní

Petr Scheuer

jsem úplatný

pokud soudce řekne, že jej snížení platu o pár procent platu ovlivní natolik, že by se mohl stát úplatným, pak úplatný už je!

11.9.2010 v 21:14 | Karma: 27,00 | Přečteno: 1199x | Diskuse| Ostatní

Petr Scheuer

perpetuum mobile

Jen pro pobavení, dobrý příspěvek k diskusím o mezipohlavních a mezilidských vztazích .. a karmu neklikat, jsem jen "hlásná trouba" :-)

24.8.2010 v 11:24 | Karma: 13,59 | Přečteno: 945x | Diskuse| Ostatní

Petr Scheuer

Budeme čekat

Příspěvků o sexu je hodně, o politice ještě víc, o lidech skoro všechny, o problémech jen o málo méně - tak tohle je o všem .. takže o ničem...

10.8.2010 v 15:41 | Karma: 6,38 | Přečteno: 555x | Diskuse| Ostatní

Petr Scheuer

Já chci taky plaketu...

Paní Kovářová, slyšel jsem, že od Vás nikdo nechce ty Vaše plakety, co jste si vymyslela, když jste po večerech na ministerstvu psávala pokračování erotických povídek.

28.7.2010 v 19:28 | Karma: 13,09 | Přečteno: 711x | Diskuse| Politika

Petr Scheuer

Rada chitrích

Onemocněl jsem, ležím bezvládně a potím se a vyčítám si, že jsem hloupě zhltnul bacila a nebo vira, a že proto teď trpím .. ale jak v té otupělosti pročítám blogy, došlo mi, že za to může Paroubek, Paroubková a všichni Arabové...

25.7.2010 v 9:11 | Karma: 8,73 | Přečteno: 923x | Diskuse| Ostatní

Petr Scheuer

Co bylo bylo...

Přemýšlel jsem, jak je to u dětí výrazně různého věku - jestli ty starší skutečně těm mladším jejich věk "závidí" - a jestli to je normální...

23.7.2010 v 17:56 | Karma: 6,77 | Přečteno: 541x | Diskuse| Ostatní
  • Počet článků 32
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 863x
hodný protiva